Laddar

Vad är digital transformation?

Digital transformation kortfattat är processen att använda digital teknik för att skapa nya eller förändra nuvarande affärsprocesser, kultur och kundupplevelser för att möta förändrade marknadskrav. En omvandling av affärer i den digitala tidsålder är digital transformation. 

digital transformation

Bortom traditionella roller

Roller som säljare, marknadsförare & kundservice är inte det enda som krävs för digital tranformation. Istället så börjar det med hur ni tänker och integrerar med era kunder. Ju mer digitalt samhället och dess företag blir, desto större chans har man att göra om hur man traditionellt gjort affärer och hur företag engagerar med kunder. Med tekniken hand i hand. 

Allt digitalt är inte likadant  

Digital transformation, digitalisering & digitisering är begrepp du kanske hört, i detta inlägg så jag försöka reda ut begreppen och lära dig förstå skillnaden. 

Digitisering handlar helt enkelt om att gå från analogt till digitalt. Från bok till en ljudbok, från lp-skiva till Spotify. 

Digitalisering däremot handlar om processen, där företag och organisationer använder teknik och data för att skapa nya kommunikation & arbetsprocesser. Att använda digital data för att förenkla hur organisationen jobbar. 

Digitalisering handlar inte direkt om att ändra hur du gör affärer utan att förenkla alla processer när datan är enkelt nåbar och inte längre finns lagrat på papper i olika hyllor som exempel.

Digital transformation  

Man kan säga att digital tranformation är digitalisering + digitisering + digital acceleration. 

Digital transformation förändrar hur man gör affärer och i vissa fall skapar helt nya typer av affärer. Med rätt transformation kan ett företag se på helheten hur de jobbar och börja förändra det dem gör, från intern & extern kommunikation till kundmöten i fysisk butik till en webbshop / hemsida. Företaget börja fråga och ifråga sätta saker de alltid gjort. Hur de kan bli bättre på beslutsfattande, hur kundrelationen kan förbättras och bli mer personlig.

 

Oändligt med möjligheter 

Att förstå potentialen med teknologin är grundläggande för digital tranformation. Försök fråga er själva vad ni kan göra med teknologin och vad den är kapabel till och hur använder ni den för att driva bättre affärsbeslut, snabbare och bättre kommunikation och givetsvis i slutändan öka konverteringen för företaget. 

Det kan låta svårt och krångligt. Man undrar vart man ens ska börja och man kanske tänker att vårt sätt att göra saker har alltid fungerat så varför ska vi förändras, de må fungera kortsiktigt, men vill man tänka långsiktigt så bör man börja transformationen så snabbt som möjligt.