Laddar

Vad är ett ärendehanteringssystem?

Vad är ett ärendehanteringssystem och vilket ska man välja?

Det finns tydligen över 25 stycken ärendehanteringssytem på den svenska marknaden. Så hur vet man vilket man ska välja, och vad är ett ärendehanteringssytem?

vad är ett ärendehanteringssytemEtt system för att hantera dina ärenden

Enligt wikipedia så är ett ärendehanteringssystem, (ÄHS), ett informationssystem som skapas för att stötta administrationen av ärenden i en organisation. Ärenden beskrivs ofta i processmodeller vilka specificerar de olika arbetsuppgifter som skall genomföras från det att ärendet skapas till dess att det betraktas som färdigbehandlat och kan avslutas. Systemet används till exempel för att bevaka att varje ärende åtgärdas och klarrapporteras i tid. Varje ärende brukar identifieras med ett unikt referensnummer.

Det finns också e-postbaserade ärendehanteringssytem. De används vanligtvis vid företags kundtjänst. Ärendesystemet lägger till referensnummer till mailens rubriken innan det skickas vidare till en ansvarig handläggare.

 

Ett ärendehanteringssystem kan spara både tid och pengar

Det hjälper dig bland annat att:

  • Hålla koll på varje ärende
  • Spara tid
  • Spara pengar
  • Säkerställa att ärendet levereras till korrekt handläggare
  • Samla allt arbete på ett ställe

Listan kan göras lång såklart på hur ett ärendehanteringssystem kan hjälpa dig och ditt företag. Men då till frågan vilket system och företag ska man välja? Det är inte alltid så självklart. Nilex har nyligen publicerat en artikel om hur man ska tänka när man väljer ett ärendehanteringssytem

Där går dem igenom lite mer utförligt vad det är och vilka fördelar de finns med ett korrekt uppsatt system. Dem berättar också om deras egna tjänster och paketlösningar.

Vi på Agueli är inte så pass stora (än) att vi behöver dessa typer av system. Men är du en större organisation eller en kommun så tror jag verkligen att detta är något att sätta sig in i och glöm inte att du kan alltid kontakta företagen som erbjuder dessa tjänster och be om mer information eller till och med testa kostnadsfritt för att i lugn och ro se om det är något som kan gynna er arbetsprocess.

 

Företagsguiden som ger den överblick du behöver